17 Metode de a răspunde la întrebarea ”Cât costă?”

Cu ceva vreme în urmă, am descoperit un articol foarte interesant scris de David Newman, expert in marketing, cu titlul “17 great answers to ‘How much do you charge?’”.

Pentru că problema răspunsului la întrebarea “Cât costă?” este una universala și pentru că unele dintre recomandarile lui David Newman mi se par chiar eficiente, ingenioase și chiar hazlii, iată în continuare cum ai putea și tu să răspunzi la întrebarea aceasta.

Mai ales că întrebarea “Cât costă?” este deseori scoasă din context, deseori este formulată mult prea devreme și deseori rostită mai înainte ca interlocutorul (prospectul) să înțeleagă valoarea serviciilor și/sau produselor pe care le comercializezi.

Pe de altă parte, iată mai întâi 3 lucruri pe care să nu le faci niciodată când auzi această întrebare:

1) Nu scoate un preț “din burtă” sau “la plesneală”;

2) Nu te manifesta surprins și nepregătit;

3) Nu te enerva și nu-ți ataca interlocutorul cu replici gen “de dimineață până seara nu aud decât preț, preț și iar preț” sau “toți se interesează doar de preț, preț și iar preț ”.

Prin urmare, iată în continuare cele 17 moduri în care poți răspunde la întrebarea“Cât costă?”:

1) Mult. De ce întrebați?

2) Spuneți-mi, vă rog, toate detaliile vizavi de ceea ce doriți să cumpărați și apoi vă pot da un răspuns la această întrebare.

3) Vă voi răspunde imediat, însă, pentru a fi cât mai exact cu putință, pot să vă întreb mai întâi trei (patru, cinci, șase etc.) lucruri?

4) Ei bine, s-ar putea să puteți beneficia de prețurile pe care le ofer amicilor mei, însă, deocamdată, nu suntem amici. E ok dacă vă întreb într-un mod cordial câteva chestii care să ne ajute să descoperim împreună răspunsul la întrebarea dvs. referitoare la preț?

5) Prețul este de 1 milion de euro până când nu aflu exact ce vreți să cumpărați. Putem sta acum câteva minute de vorbă pentru a vă putea oferi o reducere de până la 99,99%?

6) Am o veste bună și una proastă. Vestea bună este că nu aveți o problemă de 100.000 euro. Vestea proastă este că nu aveți nici una de 100 euro. Dacă mă ajutați cu răspunsurile la câteva întrebări, vă voi putea oferi un răspuns exact cu privire la nivelul investiției dvs. necesare.

7) Dacă ceea ce veți cumpăra vă va ajuta, e ieftin. Dacă nu, e scump.

8) Haideți să stăm de vorbă mai întâi cu privire la ce vă doriți să obțineți în urma achiziției și apoi sigur vom găsi câteva variante de preț.

9) Doriți să cumpărați varianta “Ferrari”, varianta “Volkswagen” sau ceva mai ieftin?

10) Un proiect similar cu cel pe care vi-l doriți dvs. se încadrează între X euro si Y euro. Uneori, poate chiar mai mult. Rareori mai puțin. Sunteți pregătit să investiți atât?

11) Nu cred că există deocamdată un răspuns la această întrebare. Haideți să stăm puțin de vorbă pentru a înțelege mai bine ce vă doriți.

12) Un astfel de proiect ca al dvs. are sens doar dacă are alocat un buget. Nimeni nu se trezește dimineața și începe să caute banii necesari pentru a rezolva o problemă ca a dvs. Dacă îmi spuneți ce sumă ați alocat deja, pot să vă spun apoi dacă are sens sau nu să continuam discuția.

13) Am o presimțire că vom încheia discuția rapid dacă vă dau un preț doar pe baza informațiilor de până acum. Haideți să stăm puțin de vorbă pentru a înțelege mai bine ce vă doriți.

14) Așa cum dvs. luați decizii atent documentate cu privire la ce partener sau resursă doriți să angajați, tot așa și eu vreau să vă răspund documentat la întrebarea dvs. despre preț. Haideți să stăm puțin de vorbă pentru a înțelege mai bine ce vă doriți.

15) Mi se pare că prețul este cel mai important lucru pentru dvs. Din experiență însă știu că totul pare scump până când ajungi să fii convins că ai nevoie de el. Haideți să stăm puțin de vorbă pentru a înțelege mai bine ce vă doriți.

16) E mai mult decât un drum cu taxiul din gară până în centru, dar mai ieftin decât un drum de la Timișoara la Suceava.Haideți să stăm puțin de vorbă pentru a înțelege mai bine ce vă doriți.

17) Până când nu voi înțelege ce vă doriți exact și dacă vă putem ajuta, orice preț v-aș da va fi prea mare.Haideți să stăm puțin de vorbă pentru a înțelege mai bine ce vă doriți.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*