Să învățăm de la modele

Acest articol face referire la două categorii total diferite de oameni :
– Celor care încă nu au conștientizat cât de important este să investim în dezvoltarea personală continuă.
– Celor care participă constant la training-uri și alocă resurse importante pentru a se pregăti personal și profesional.
Indiferent de categoria din care faci parte, nu îți recomand să citești mai departe, înainte să vizionezi materialul video. Informațiile din filmuleț sunt ceva mai vechi și neactualizate, dar important este să te concentrezi pe mesajul transmis.

Fiecare dintre noi avem modele, fiecare privim cu admirație oamenii de succes. Fie că este vorba de un sportiv, de un artist, de un scriitor, de multe ori devenim chiar invidioși pe performanțele acestor modele. Ne gândim poate că au ajuns acolo prin conjuncturi norocoase, prin talentul cu care noi nu am fost înzestrați și astfel, soarta nu ne-a zâmbit la fel de prietenos pentru a fi noi înșine în locul lor.
Atunci când obstacolele din viața nostră nu ne înlesnesc drumul spre succes, ba chiar mai mult nu ne mai lasă nici măcar să visăm la obiective îndrăznețe, avem tendința să intrăm într-o zonă de negație care nu ne dă voie să mai evoluăm. Întotdeauna, alții sunt vinovați pentru insuccesul nostru; cu siguranță scuzele sunt cea mai puternică armă defensivă cu care ne prezentăm în fața oglinzii la analiza personală.
Dar câți dintre noi suntem dispuși la un asemenea efort susținut o viață întreagă, precum cei pe care îi invidiem îl depun?
Fiecare persoană, începând cu paznicul de la intrarea unei instituții până la proprietarul de afacere, este un sportiv care se află tot timpul într-o competiție. O competiție cu concurența, dar mai ales cu sine. Dar câți sunt cei care alocă destul timp pentru antrenamentul necesar pentru câștigarea meciului, a competiției ?
Am întâlnit mulți oameni care nici măcar nu doresc să ia startul la această competiție. Mai sunt unii care își doresc să câștige meciul dar se antrenează doar la Capatos.
Cel mai mult mă îngrijorează cei cu multe diplome care consideră că timpul pentru învățat, pentru antrenament, a trecut. Tu de câte ori nu ai auzit ”Am învățat tot ce a trebuit să știu la școală”?E ca și cum ne-am cumpăra o mașină, i-am face plinul, și ne-am aștepta să meargă la nesfârșit.
Majoritatea este nemulțumită de nivelul venitului. Salariile sunt mici, patronul este egoist, se gândește numai la el și nu vrea să îmi dea mai mulți bani; nu sunt locuri de muncă, etc. Acestora vreau să le transmit un singur mesaj : Unde știți voi că ”a câștiga” este înainte de ”a învăța” ? Nici măcar în dicționar.
Materialul video transmite un mesaj și categoriei de oameni responsabili, orientați către dezvoltare continuă. De câte ori am evitat să citim o carte doar pentru că știm deja despre ce este vorba? De câte ori nu am participat la un training și la un moment dat am spus ”Eu deja știu asta” și am început să fim concentrați pe alte elemente decât pe mesajul transmis? De câte ori am refuzat să ascultăm un sfat, un training, un articol, doar pentru că cel care îl transmite este sub nivelul nostru ?
Oare antrenorul lui Messi este mai bun jucător de fotbal ? Oare Ronaldo nu știe să șuteze la poartă ? De ce mai repetă la antrenament ?
Să ne amintim că succesul înseamnă să faci acele lucruri simple, pe care oamenii fără succes nu le fac, în mod repetat. Să exersăm aceleași tehnici, aceleași discursuri, până le aducem la perfecțiune!
Cu siguranță, de-a lungul timpului, au fost fotbaliști mai talentați decât Hagi, artiști mai inspirați decât Bethoven, și enumerarea poate continua. În istorie nu rămân decât aceia care completează talentul și pasiunea, cu munca și dezvoltarea continuă!
Succes!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*