Cele 4 motive clasice pentru care oamenii nu-și îndeplinesc scopurile

Cea mai bună definiție pe care am găsit-o pentru cuvântul „scop„ este: VIS + PLAN = TERMEN. Dacă până acum ți-ai propus obiective și nu ai reușit să le atingi, poate ar fi bine să revizuiești ceea ce s-a întâmplat și să analizezi această definiție. Poate asta te va ajuta să nu mai ratezi încă o țintă. 

De obicei, cele 4 motive clasice pentru care oamenii nu pot atinge un scop sunt:

 1. Faptul că nu reușesc să-și noteze scopurile și să le pună la vedere.
 2. Faptul că nu-și stabilesc un plan pentru a atinge aceste scopuri.
 3. Incapacitatea de a se angaja sau de a fi la nivelul angajamenteor pe care și le-au luat.
 4. Faptul că nu-și stabilesc în primul rând obiective realiste

Par ușor de depășit, dar studiile arată că peste 74% din populația adultă nici măcar nu își notează scopurile pe hârtie.

Iată 8 etape pentru stabilirea și atingerea obiectivelor:

 1. Scrie-ți scopurile pe hârtie cât mai clar. Notează exact ceea ce dorești să realizezi în cuvinte cât se poate de clare.
 2. Stabilește date concrete. Fixează o dată și o limită de timp pentru a începe și a finaliza. Dacă nu respecți data de începere și nu ai o țintă finală, atunci capacitatea ta de a atinge un obiectiv este îndoielnică.
 3. Fă o listă cu obstacolele pe care va trebui să le depășești pentru a-ți atinge obiectivul. Identificarea lor te va ajuta să le previi apariția.
 4. Fă o listă cu grupurile și persoanele pe care va trebui să le contactezi pentru a lucra împreună. Ele te vor ajuta să-ți atingi scopul. Oamenii sunt dispuși să te ajute în măsura în care le-o vei cere.
 5. Fă o listă cu competențele și cunoștințele de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivul. Le deții, sau ai nevoie să le achiziționezi? Fă un plan pentru a dobândi aceste cunoștințe, sau pentru a angaja oameni calificați.
 6. Concepe și pune pe hârtie un plan de acțiune pentru fiecare scop pe care ți l-ai propus. Cu cât planul este mai specific și mai detaliat, cu atât ai mai multe șanse să-l pui în aplicare.
 7. Fă o listă cu avantajele pe care le vei obține dacă-ți atingi scopul propus. Ce voi avea de câștigat dacă-mi voi atinge scopul? Care este stimulentul meu? Este stimulentul destul de puterrnic pentru a-mi asigura succesul?
 8. Acționează în fiecare zi.

Depinde doar de tine să-ți atingi scopul. Modul în care vorbești despre tine însuți, felul în care te vezi și autodeterminarea reprezintă 90% din procesul de realizare. Marele secret al atingerii scopului constă în a stabili ”doza zilnică”.

Stabilește cât e nevoie să faci în fiecare zi, în etape mici, pentru a-ți atinge scopul. O doză pe care s-o poți măsura. O doză pe care s-o poți duce la bun sfârșit.

În final vei atinge obiectivul. În final vei pronunța cuvintele magice și vei striga în gura mare: ”Am dat lovitura!”

 

O altă problemă pe care o întâlnim tot mai frecvent printre cei din jurul nostru este faptul că oamenii încetează să viseze. Din cauza rutinei zilnice, a sarcinilor tot mai multe care apar în viața profesională și nu numai, uităm să ne propunem mai mult. Majoritatea se mulțumește cu statutul de „supraviețuitor” și uită să gândească dincolo de condiția actuală. 

Prin proiectul Live The Community, ne-am propus încă de la început să aducem o scimbare pozitivă în ceea ce privește oportunitățile profesionale ale celor care fac parte din comunitatea noastră. Totul depinde ca tu să vezi aceste oportunități și să treci la acțiune. 

Și cum întotdeauna primul pas este cel mai important, te invităm să îl faci chiar acum, cu un click pe buton de mai jos. Apoi, completează mini-interviul și programează o întâlnire în care să descoperi toate beneficiile carierei alături de echipa noastră.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*