Cum să câștig mai mulți bani? (II)

În ACEST ARTICOL vorbeam despre diferite modalități pe care fiecare dintre noi le poate folosi pentru a câștiga bani și despre metodele folosite de cei mai de succes oameni de pe planetă pentru a atinge succesul financiar. Dacă nu ai citit articolul de ieri, îți recomandăm să o faci până să treci mai departe, pentru că altfel nu poți înțelege logica celor ce urmează. 

Spuneam că principalul element care stă la baza împlinirii financiare este educația. Fiecare dintre noi, are acces la educația tradițională, cea oferită de părinți și de profesori, care sunt și primii noștri mentori. Puțini sunt cei care, după terminarea studiilor au ocazia să afle despre toate formele educației și în general, acesta este motivul pentru care nu reușim să câștigăm atât cât ne-am dori. Mai mult, găsim în jurul nostru nenumărate exemple de oameni foarte inteligenți, dar care abia supraviețuiesc de pe o zi pe alta. 

Adevărul este că educația pe care o primim în școală nu prea are legătură cu educația necesară pentru succesul financiar. Sau poate, mai corect spus, educația tradițională este doar o primă cărămidă, fără de care, nu putem trece mai departe. 

Planul educațional complet, cuprinde 4 arii de interes: Educația mentală, Educația fizică, Educația spirituală și cea emoțională. 

EDUCAȚIA MENTALĂ este educația tradițională; cea care ne învață scrisul, cititul, aritmetica, etc. Această educație este esențială, dar ignoră totuși ,  aspecte legate de componentele emoționale, fizice și spirituale.

EDUCAȚIA EMOȚIONALĂ. Unul dintre aspectele negative ale educației mentale este  faptul că exploatează sentimentele de frică, spaimă, care la maturitate conduc la teama de eșec. Profesorii folosesc deseori replici precum ”Dacă nu obții note bune, nu vei avea o slujbă bine plătită”. Thomas Edisson este doar un contra-exemplu al acestei afirmații. Acesta a renunțat la școală tocmai din pricina acestor descurajări; profesorii  nu îl considerau suficient de inteligent pentru a obține succese școlare. Thomas Edisson este în mintea multora inventatorul becului, dar de fapt, marea sa realizare ( alte becuri fuseseră deja inventate, dar nu aveau suficientă putere să  se mențină aprinse pentru mult timp) a fost transformarea invenției în afacere, găsind soluțiile potrivite pentru îmbunătățirea becurilor deja existente și monetizând astfel invenția. Au rămas celebre cuvintele ”Cei mai bogați oameni din lume construiesc rețele, ceilalți sunt educați să caute un loc de muncă”.

Mai mult, în timpul școlii, suntem pedepsiți când greșim. În lumea afacerilor oamenii care ajung să avanseze sunt cei care fac greșeli și învață din ele.

EDUCAȚIA SPIRITUALĂ. Când vorbim despre spiritul unei persoane, ne referim la puterea cu care  ne împinge dincolo de limitele mentale, emoționale și fizice, limite care, de multe ori, definesc condiția umană.

În fiecare dintre noi există trei persoane: una săracă, una bogată și una din clasa de mijloc.Ține de fiecare persoană ce dorește să lase să iasă la suprafață.

Lumea afacerilor este dominată de două sentimente: lăcomia și teama. Motivul pentru care majoritatea oamenilor nu este bogată nu este lipsa lăcomiei, ci teama. Dacă vrei să ai succes trebuie să îți depășești limitele și să zbori.

Revista Forbes definește  o persoană bogată ca o persoană care  câștigă un milion de euro pe an sau mai mult. O persoană săracă este cineva care câștigă mai puțin de 25000 euro pe an. Întrebarea nu este cât câștigi acum, corect este să te întrebi dacă slujba ta actuală te pregătește să ajungi să câștigi un milion de euro pe an.

EDUCAȚIA FIZICĂ. Oamenii care se tem să nu greșească, nu învață mare lucru pentru că nu fac mai nimic. Cititul și scrisul sunt procese fizice în aceeași măsură în care este să înveți să joci tenis.

Afacerile de succes sunt cele care încurajează și educația fizică și cea mentală în aceeași măsură. Te stimulează să mergi în lume, să îți infrunți temerile acționând, făcând greșeli, învățând din ele și dezvoltându-te  în toate  ariile educaționale.

Educația tradițională te încurajează să înveți faptele, iar apoi te  învață să te temi să faci greșeli ceea ce te face să dai înapoi fizic. A trăi într-un mediu al fricii nu este sănătos nici din punct de vedere fizic.

Avem în jurul nostru multe exemple de oameni bogați, de oameni împliniți sau așa numiți ”independenți financiar”. Cu toții au anumite lucruri în comun, chiar dacă activează în domenii total diferite: fiecare dintre ei a acumulat informații și s-a perfecționat în toate cele 4 arii ale planului educațional. Mai mult, sunt celebre poveștile de viață ale lui Bill Gates sau Steve Jobs, care au renunțat la școală și nu au finalizat studiile; aceștia au sesizat devreme că educația mentală nu este suficientă pentru a-i ajuta să-și împlinească visele. 

Un alt aspect important al împlinirii financiare îl reprezintă cele 4 modalități de a câștiga bani. În general, putem să obținem venituri aflându-ne în una (sau mai multe) din acest zone: angajat, liber profesionist, antreprenor, investitor. 

Angajatul este cel care își vinde timpul pe bani. De cele mai multe ori, banii pe care îi câștigă angajatul reprezintă timpul pe care îl petrece la locul de muncă. Diferențierile între responsabilitățile pe care angajații le au la locul de muncă nu sunt foarte bine și foarte corect evidențiate și în bani. Altfel spus, din postura de angajat este foarte greu să poți obține câștiguri foarte mari, chiar dacă meritele tale în firmă sunt evidente. În cazul în care activitatea ta este una meritorie, în cele mai fericite cazuri primești diferite bonusuri sau mici măriri de salariu. 

Cu toate acestea, posibilitățile de a câștiga mult mai mult decât nivelul salariului sunt limitate (inexistente în unele cazuri) . “Avantajul ” major pe care mulți îl văd în poziția de angajat este acela că acest statut ofera SIGURANȚĂ.
Știi că în fiecare lună la aceeași dată vei primi o sumă de bani.

Siguranța este factorul determinant pentru care majoritatea oamenilor rămâne în această zonă pentru toată viața. Ai la tot pasul exemple de oameni ce au îmbătrânit în același loc de muncă fără a se gândi măcar la o altă opțiune și de ce nu la una mult mai bună.
Ne sperie gândul să schimbăm ceva, ne este teamă de eșec, teamă de a nu ajunge mai rău de a nu ieși din SIGURANȚA pe care un loc de muncă ne-o oferă. 

Chiar este adevărat acest lucru? Oricând poți fi înlocuit de altcineva fără studii cu mai multe relații iar siguranța în acele momente s-a spulberat. Din postura de angajat “Siguranța” ține până în momentul în care șeful tău te disponibilizează sau până când firma la care lucrezi intră în insolvență sau dă faliment, fără ca tu să poți influența aceste situații. Mai este postura de angajat sigură?

Convingeriile pe care toți ni le-au întipărit în memorie, pășind în școală, liceu, facultate și lumea ce ne înconjoară, ne-au făcut să gândim așa . Să stăm la fel ca ceilalți în aceeași mediocritate, în zona de confort fără să dorim să avansăm. Mergem la muncă 8 ore pe zi , timp în care putem face o mulțime de lucruri care ne pot aduce un câștig mult mai mare. 

Zona de angajat este la fel de importantă ca și educația mentală în planul educațional; fără această zonă nu poți trece mai departe. Este foarte important să ai experiență în această zonă, pentru că altfel nu ai ști cum să acționezi dacă te afli în celelalte zone. Cu toate acestea, concluzia este că sunt foarte puțini angajați care sunt într-adevăr fericiți. 

Dacă nu îți găsești fericirea și împlinirea în această zonă, bine ar fi să treci mai departe și să faci pasul către independență. 

Zona de liber profesionist îți oferă această independență, măcar din punct de vedere al timpului. Acesta este marele avantaj al acestei zone: faptul că aloci timpul așa cum crezi de cuviință. Muncești în orele în care ești mai performant, te odihnești sau pleci în concediu atunci când simți nevoia. 

Un liber profesionist este o persoană care câștigă bani din prestarea de servicii ( notari, avocați, medici, fotografi, pictori, consultanți etc). Aceștia câștigă bani tot în funcție de experiența și de calitatea serviciilor oferite, dar diferența este că îi câștigă în timpul lor și nu pentru profitul altora. Banii câștigați vor fi în raport cu munca depusă.

Dezavantajul major și real este acela că atunci când nu produci sau nu oferi servicii nu încasezi nici bani. În acea perioadă este ca și cum nu ai exista din punct de vedere profesional. În această perioadă veniturile tale se opresc, iar această perioadă poate dura chiar și ani de zile.

În acest caz, ai putea fi descurajat să faci acest pas, dar acest mare dezavantaj al instabilității poate fi înlocuit sau mai bine spus, soluționat, cu ceea ce se numește ”surse de venit pasiv”. Warren Buffet, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, ne oferă foarte multe sfaturi despre bani și despre independență financiară; unul dintre cele mai preșioase este acela că nu trebuie să trăiești dintr-o singură sursă de venit. chiar dacă ești angajat, liber profesionist sau antreprenor, trebuie să te asiguri că banii îți vin prin mai multe canale. Astfel, elimini riscul de a rămâne blocat și de a petrece perioade lungi fără să obții venit. Dacă una dintre sursele tale nu funcționează la un moment dat, ea va fi înlocuită de o alta. 

În articolul următor, vom vorbi mai amănunțit despre sursele de venit pasiv și despre cum să îți creezi astfel de surse. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*