Cum să-ți faci discursul ascultat?

Una dintre cele mai mari probleme ale comunicării este faptul că de cele mai multe ori, partenerul de dialog ( publicul, dacă te adresezi mai multor oameni ) nu ascultă activ ceea ce ai de spus. De aceea, mesajul pe care vrei să-l transmiți, nu ajunge decât într-o mică măsură să dea randamentul pe care tu ți-l dorești.

Și pentru că este atât de important să comunici eficient – în viața profesională ( cu clienții, cu colaboratorii, cu șefii sau cu angajații ) sau în cea personală, trebuie să acorzi din ce în ce mai multă atenție felului în care o faci.

Sâmbăta trecută, unul dintre partenerii Live The Community și un vechi prieten în același timp, Liviu Vasilescu, a susținut un training în cadrul platformei România 100, Buzău  numit sugestiv „Hai să-ți spun!”. Am descoperit lucruri noi despre comunicare ( mai ales despre vorbitul în public ) și mai ales oameni dornici să producă o schimbare pozitivă. De la tineri liceeni la bunici care au grijă de nepoți, cu toții aveau în comun nevoia de educație continuă.

Ce vreau să împărtășesc cu tine în acest articol este cel mai de preț lucru pe care l-am învățat la trainig-ul lui Liviu: „Cum să vorbești ca lumea să te asculte?”     

7 obiceiuri proaste de care trebuie să scapi:

 1. BĂRFA. Un obicei urât. Știm sigur că persoana care bârfește, după 5 minute, ne va bârfi și pe noi.
 2. SĂ JUDECI. Cunoaștem astfel de oameni și e greu să asculți pe cineva care știi că te judecă și îți caută lipsurile în același timp.
 3. NEGATIVISMUL. Poți să cazi în latura asta. Îi poți spune cuiva „Azi e 7 Mai!”, iar el îți răspunde: „ Știu, nu-i așa că e îngrozitor?”… E greu să asculți pe cineva atât de negativist.
 4. O altă formă de negativism: LAMENTAREA. Asta e o artă națională. Ne plângem de vreme, de sport, de politică, de orice, iar lamentarea e o nefericire virală…
 5. SCUZELE. Toți l-am întâlnit pe acest om. Poate toți am fost ca el. Unii au talentul de a da vina pe alții. Mereu altcineva e de vină. E greu să-i asculți pe aceștia.
 6. EXAGERAREA. De exemplu, dacă văd ceva care e extraordinar, cum descriu? Sigur că exagerarea devine minciună, din ce în ce mai mare, și nu dorim să ascultăm oameni care știm că ne mint.
 7. În sfârșit, DOGMATISMUL; confuntând faptele cu părerile. Când acestea două se confundă, asculți în vânt. Cineva te bombardează cu părerile personale ca și cum ar fi adevărate; e dificil să-l asculți.

Apoi, vreau să îți spun și despre cele 4 principii puternice, de urmat, dacă dorești ca ceea ce spui să aibă forța să schimbe lumea:

 1. ONESTITATEA; desigur, să fii sincer în ceea ce spui, să fii direct și clar.
 2. AUTENTICITATEA; adica să fii tu însuți. 
 3. INTEGRITATEA se referă la a face ceea ce spui.
 4. DRAGOSTEA; să dorești binele cuiva fără să-l judeci în același timp. 

Toate cele 7 obiceiuri proaste și 4 principii puternice, vin de la Julian Treasure ( scriitor și audiolog), iar materialul complet îl poți urmări AICI: https://bit.ly/2jyYPb3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*