Tips&Tricks în networking

Pentru că evenimentul de networking bate la ușă, ne-am gândit că cel mai potrivit articol cu care să începem săptămâna trebuie să fie legat de cele mai eficiente „trucuri” pe care să le folosești atunci când îți dorești să te apropii de oamenii pe care tocmai i-ai cunoscut și pe care să îi transformi în parteneri de încredere pe termen lung. 

Dacă nu ai aflat încă de evenimentul de vineri, până să treci mai departe, ar fi bine să arunci o privire AICI  și să vezi ce câștigi dacă te vei afla printre participanți. 

ATENȚIE: mai sunt doar 4 locuri disponibile, așa că, dacă ești interesat să îți mărești numărul de contacte, ar fi bine să acționezi chiar acum! 

De câte ori începi un dialog, fii gata să sapi mai adânc, astfel încât interlocutorul tău să știe că te interesează mai multe. Punând întrebările potrivite, o conversație cu un coleg de muncă sau cu un partener poate cu ușurință să dureze cât timp vă beți cafeaua.

Dacă ai un simț de observașie ascuțit, vei sesiza că noua ta cunoștință îți pune la dispoziție o mulțime de informații utile pentru a întreține conversația.

Întrebarea înseamnă totul

Punând întrebări deschise, îi dai posibilitatea interlocutorului tău să îți dezvăluie atât cât își dorește. Aceste întrebăi reclamă mai mult decât un simplu răspuns de genul ”da” sau ”nu” și nu cer prea mult din partea interlocutorului. El sau ea va decide cât de mult sau cât de puțin îi convine să spună. Astfel de întrebăi se adresează în general colegilor de serviciu, copiilor, rudelor, vecinilor, clienților, partenerilor de afaceri sau atunci cțnd ne întâlnim prima dată cu cineva. Cheia succesului acestor întrebări deschise constă în alegerea întrebării potrivite, urmată de o alta, dacă este cazul.

În fiecare zi de luni, peste tot la serviciu colegii se întreabă unii pe alții ”Cum a fost în week-end?” De obicei, răspunsul la o asemenea întrebare este ”Bine”. Și înainte de a primi replica, poate că ești deja la zece pași distanță de persoana respectivă. Deci care e mesajul? Nu te interesa cu adevărat; voiai să spui doar ”Bună”. ”Cum ți-ai petrecut concediul?” ”Cum a fost de sărbători” ”Ce mai faci?” sunt doar moduri de a spune ”Bună”. Este aproape unanim acceptat faptul că aceste întrebări sunt niște forme de salut și nu o solicitare sinceră de informații. Ele nu reprezintă întrebări deschise.De cele mai multe ori conversația se termină imediat, după un scurt schimb de replici.

Ori de câte ori începi un dialog, pregătește-te să sapi mai adânc pentru a arăta că ești interesat cu adevărat să afli mai multe. Iată câteva exemple:

 • Cum ți-ai petrecut vara? Ce lucruri interesante ai făcut?
 • Cum a fost de sărbători? Ce lucruri deosebite ai făcut?
 • Cum a fost în concediu? Unde te-ai distat cel mai bine?
 • Cum te distrezi de obicei? Ce anume te atrage la hobby-ul tău?

Bineînțeles, este mai ușor să adresezi întrebări deschise unor oameni pe care deja îi cunoști decât celor pe care abia i-ai întâlnit. Fii prudent atunci când întânești pentru prima dată pe cineva. Formulând întrebări dificile, îți pui interlocutorul într-o situație neplăcută. De asemenea, uneori, punând întrebări deschise , adresăm de fapt întrebări care presupun un răspuns compus din unul sau două cuvinte. Iată câteva noi modalități de a întreba:

În loc să întrebi                                        Întreabă

Ești căsătorit?                        Poți să îmi povestești despre familia ta?

Cu ce te ocupi?                      Poți să îmi povestești despre munca/afacerea ta?                                                                 

Ai copii?                                Poți să îmi spui despe familia ta?

Ce hobby ai?                          Poți să îmi povestești despre hobby-ul tău preferat?

Când trebuie să participi la o reuniune oficială sau să iei masa cu un client sau un potențial client, pregătește-te pentru eveniment gândindu-te la câteva întrebări legate de afaceri pe care să le pui. Iată mai jos câteva care funcționează de fiecare dată. Desigur, scopul nu este de a le pune pe toate odată, ci de a le avea la îndemână pentru ca, pregătit fiind, să te simți încrezător și în largul tău.

Întrebări sigure pentru orice întâlnire de afaceri

 • Cum ai demarat propria afacere?
 • Cum de ți-a venit o asemenea idee?
 • Ce anume ți-a trezit interesu pentru….?
 • Care a fost primul pas?
 • Spune-mi ce parte a meseriei tale îți place cel mai mult?
 • Prin ce se distinge afacerea ta față de celelalte?
 • Descrie-mi câteva dintre provocările tale profesionale?
 • Ce sfat ai da cuiva care își începe acum afacerea?
 • Ce schimbări importante ai sesizat de când ai început să lucrezi în domeniu?
 • Cum ți-a influențat internetul afacerea?
 • Ce ai face dacă timpul și banii nu ar conta pentru tine?

Oferă-ți darul de a asculta

Odată pornită, o conversație reușită se bazează pe două lucruri: să vorbești și să asculți. Statisticile arată că o persoană poate asculta aproximativ 300 de cuvinte pe minut. Pe de altă parte, majoritatea oamenilor pot rosti cam 150-200 de cuvinte pe minut.

Dilema constă în faptul că avem capacitatea de a asimila mult mai multă indormație decât ar putea cineva să ofere la un moment dat. Deci ce e de făcut cu această capacitate în exces? Dacă, bineînțeles, avem de gând să o folosim. Putem trage cu urechea la discuțiile altora; ne gândim ce să pregătim pentru cină; alunecâm în propriile gânduri și brusc ne trezim că am alunecat prea tare, pierzând o parte importantă a discuției.

Zece sfaturi pentru a asculta cu adevărat

 1. Învață să vrei să-i asculți pe ceilalți. Dorința, interesul, concentrarea și autodisciplina necesare vor crește pe măsură ce îți pasă tot mai mult de ei.
 2. Pentru a-i arăta celuilalt că ești un bun auditor oferă-i câteva indicii verbale și vizuale în acest sens.
 3. Anticipează importanța informațiilor. Deseori obținem informații interesante când le anticipăm.
 4. Încearcă să asculți cu tot corpul. Ascultă cu urechile, cu ochii și cu sufletul.
 5. Ia notițe. Te vor ajuta să reții mult mai multe lucruri și vei da dovadă de real interes față de cel care vorbește.
 6. Ascultă acum, povestește mai târziu. Pregătește-te să spui altcuiva ce ai auzit și astfel îți vei aminti mai bine.
 7. Construiește o relație intuind felul de a fi al celuilalt. Intuiește-i gesturile, expresiile feței și tonul vocii, pentru a crea o atmosferă destinsă.
 8. Controlează factorii de natură interioară sau exterioară care ți-ar putea distrage atenția.
 9. Oferă-ți cu generozitate darul de a asculta.
 10. Fii prezent; elimină orice tendință de a visa cu ochii deschiși. Nu te lăsa dus de val, concentrează-te asupra interlocutorului tău.

Psihologul Carl Roggers spunea: ” Cea mai mare piedică în calea unei conversații este incapacitatea unuia sau altuia dintre partenerii de discuție de a-l asculta inteligent, cu pricepere și înțelegere, pe celălalt.”

 

„A asculta” este similar cu ”a vedea”, nu doar cu ”a auzi”

În societatea supertehnologizată de astăzi suntem atât de bombardați de stimuli și de exigențe încât este o adevărată provocare să asculți. Ascultarea nu mai reprezintă o garanție, ci mai degrabă o excepție. Dar atunci când toate cele trei elemente ale unei ascultări atente- vizualul, verbalul și mentalul- se întrunesc, puterea ascultării se face simțită. Interlcutorul va aprecia acest lucru și va tinde să te placă.

Procesul psihologic al ascultării este invizibil pentru cineva din afară. Nu vedem vibrațiile sunetului atunci când acesta se propagă în urechea cuiva astfel încât să avem confirmarea că mesajul nostru a fost recepționat. Prin urmare, persoana care vorbește trebuie să fie atentă la indiciile vizuale pentru a avea confirmarea recepționării mesajului. Indiciile vizuale oferă partenerului tău de conversație cea mai bună dovadă că îi acorzi atenția cuvenită. Expresiile faciale, încuviințările din cap, gesturile mâinii și limbajul pozitiv al corpului reprezintă căi sigure de exprimare a interesului față de cealaltă persoană și față de ceea ce spune.

A asculta înseamnă mai mult decât a auzi niște cuvinte. Este vorba de un nivel de implicare care merge dincolo de simpla recitare a conținutului unei conversații. Ray Birdwhistle, un pionier al comunicării non-verbale, estima că în timpul unei discuții între două persoane componentele verbale reprezintă sub 35% din relevanța socială a situației, pe când cele non-verbale, peste 65%. Menținerea contactului vizual are o importanță crucială atunci când asculți pe cineva. Nu fi lipsit de politețe privind în jur la ce fac ceilalți; rămâi concentrat la persoana cu care faci conversație.

Există numeroase căi de a-ți exprima interesul și entuziasmul față de dialog. Vei transmite mesaje pozitive persoane cu care vorbești, atunci când:

 • Te apleci înainte
 • Menții contactul vizual
 • Îți deschizi brațele
 • Stai într-o poziție relaxxată
 • Îți privești în ochi partenerul
 • Dai din cap și zâmbești

Spre deosebire de alte abilități conversaționale care ar putea să ți se pară mai simple, în acest caz ai nevoie de practică și de concentrare ca să-ți stăpânești reacțiile emotive și să folosești limbajul pozitiv al trupului.

Poți, de asemenea, să mărești nivelul de confort al interlocutorului tău modificându-ți stilul astfel încât să se apropie de cel al partenerului. Dacă discuți cu cineva care vorbește rar și cu voce joasă, diminuează-ți și tu volumul vocii. Poți copleși o persoană care vorbește rar și încet cu volumul și vteza vorbirii tale. Asta nu înseamnă că nu poți să fii tu însuți; din contră. Cu toate acestea, în calitate de ”gazdă”, ești dator să faci tot ceea ce este necesar pentru a asigura confortul ”oaspetelui” tău.

Nu contează ce subiect de conversație alegi, esențial este să fii autentic. Dacă nu te interesează sincer ce are de spus cealaltă persoană, orice pregătire va fi inutilă și nu te va salva de la o conversație eșuată. În cazul în care nu poți manifesta entuziasm față de dialog, cere-ți scuze politicos și croiește-ți drum spre o altă persoană ușor de abordat.

Succes!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*